Hits: 549

„От извора на Странджа“... или занаят не се краде току-така

Някога, преди много години, един беден човек отказал да даде дъщеря си за жена на царския син, защото той нямал занаят. „Богатството и престола си можеш да загубиш, момче“, казал му той, „но имаш ли занаят, семейството ти гладно няма да остане.“

В българската традиция занаятът е по-ценен от богатството. Затова, като чухме, че в Малко Търново има фестивал на занаятите, веднага се насочихме натам – да научим и ние по нещо за българските занаяти.

Беше много интересно. Пътят до Малко Търново, както винаги, беше живописен и приятен, а като стигнахме, се оказахме точно навреме за късна закуска – да не използваме думата „брънч“, защото малко не се вързва с традиционния странджански булгур, с който ни посрещнаха :)

След като похапнахеме, научихме, че грънчарството е единственият занаят, в който са съчетани четирите стихии на природата – земята, откъдето идва глината, водата, с която я омесваш и извайваш, въздухът, който я изсушава, и огънят, с който я печеш. Разбрахме още как се багри вълна и кои са трудните цветове. Научихме и нещичко и за дърворезбата, за рисуването с къна и дори успяхме да изкопчим тайна народна рецепта за правене на пестил – какво е пестил ли? Гледайте филма и ще научите! ;)

Leave a comment

Comments

  • No comments found

FestBG